Ján Moder: Stojíme u historického okamžiku pro město i celý region


Datum – 10.10. 10 hodin a 10 minut. V tomto symbolicky magickém dni a čase přivítal moderátor Petr Šiška účastníky středečního setkání na Frýdecké ulici. Přítomní byli svědky nevšední událostí – konalo se slavnostní zahájení výstavby nové arény. Přinášíme některé nejzásadnější myšlenky, které zazněly z úst osob nejpovolanějších.


Ing. Ján Moder – prezident HC Oceláři Třinec

Rád bych ještě jednou moc poděkoval všem, kteří se podíleli na přípravě projektu. Dnes máme krásné počasí a řekl bych, že nebe se na nás usmívá. Snad to bude symbolické a celá stavba proběhne hladce a bez komplikací. Třinec stojí u historického okamžiku. Výstavbou haly posuneme nejen město, ale i celý region do moderní Evropy. Pevně věřím, že tato hala nám přinese mnoho emotivně sportovních, ale taky kulturně-společenských zážitků!

Kladívka a základní kámen – vše je připraveno. foto: Marian Ježowicz

Robert Špott – výkonný ředitel stavební firmy SYNER

Stavbu jsme de facto zahájili v pondělí 8.10., kdy jsme převzali staveniště. Výstavba bude probíhat do června 2014, kdy by hala měla být kompletně dokončená. V červenci bude probíhat zkušební provoz. Jelikož máme zkušenost z Liberce i Varů, můžeme s plnou odpovědností říct, že tento termín dodržíme. Oproti těmto dvěma městům se třinecká hala bude lišit hlavně tím, že na ní použijeme beton a ocel z Třince. Mohu už v této fázi slíbit, že na zdejší stavbě zaměstnáme místní firmy a pracovníky.

Petr Šiška zpovídá Jána Modera. foto: Petr Rubal

Radek Bonk – kapitán HC Oceláři Třinec

Rád bych za dva roky ještě hrál a užil si nové prostředí. Ještě raději bych ale byl, kdyby se ta stavba urychlila, protože mám 36 let a nevím, jak na tom za dva roky budu (směje se). Vše bude záležet na zdraví a výkonnosti. Byl bych moc šťastný, pokud bych se dočkal. Na novou halu se samozřejmě všichni moc těšíme. Třinec si takovou stavbu zaslouží, bude to pro celé město i region obrovská věc. Atmosféru vždy dělají lidé a bude záležet jen na výkonech, jak se bude dařit. Pozitivní je, že tréninky nebudou probíhat při minus dvaceti stupních, jak tomu občas bývá v současné hale. Kapacita určitě stačí. Raději menší hala, kde bude parádní kulisa a skvělí lidé, než větší kapacita, kde by nebylo plno. Když se bude vyhrávat, vše bude klapat.

Radek Bonk, Ján Moder, Petr Šiška, Robert Špott a Jan Czudek. foto: Marian Ježowicz

Ing. Jan Czudek – viceprezident HC Oceláři Třinec

Věřím, že nová Werk aréna bude skutečně perlou našeho regionu. Myšlenka na vznik této haly se datuje do roku 2007. Postupnými kroky jsme se dopracovali až k dnešnímu dni, kdy vytahujeme kladiva. Na tomto projektu se podílel velký tým, kterému bych touto cestou rád poděkoval. Jedná se především o Mojmíra Kašprišina, Michaela Beiera, pracovníky projekční kanceláře BFB a další spoustu lidí, kteří se o tento projekt zasloužili. Podařilo se nám během let vyřešit desítky dalších menším smluv, které byly nezbytné, abychom mohli stavbu zahájit. Jednalo se mimo jiné o několik vlastníků okolních pozemků. Podařilo se nám přesvědčit i ty nepřející, protože i těch byla spousta. Slyšeli jsme třeba hlasy, že „když stavíte takovou halu, postavte mi při tom plot, nějaký baráček by vás taky nezabil, vždyť to nebude problém.“ Skutečně jsme museli překonat hromadu problémů. Byli i takoví, kteří čekali, kdy se tady objeví nějaká vzácná žába, vyfotí ji a budou všemožně blokovat výstavbu haly. I takové obtíže jsme bohužel museli překonávat. Dalším zdržením byla i výběrová řízení. Jak už v poslední době bývá zvykem, čím méně schopná firma, tím více podává odvolání. Ve výběrovém řízení nakonec uspěla společnost SYNER. Jsme rádi, že tuhle zakázku vyhrála právě tahle firma, která má s podobnými stavbami bohaté zkušenosti.