Nová WERK ARENA zahájila provoz

Od poklepání základního kamene do přivítání prvních návštěvníků uběhlo přesně 690 dní. Za tu dobu vyrostla na Frýdecké ulici moderní víceúčelová hala, hodná konání sportovních a kulturních akcí mezinárodního charakteru.  

Hala má kapacitu 5 200 diváků a je určena v prvé řadě hokeji. Halový prostor je však navržen tak, aby zde mohly probíhat i jiná sportovní klání a nejrůznější kulturní a společenské akce.

Na výstavbu nové WERK ARENY bylo spotřebováno téměř 15 tisíc metrů krychlových betonu a více  než 2 tisíce tun oceli. Ke zhotovení „rezavého“ draka, symbolu nejen hokejového klubu, ale i nové Werk   areny, byl použit materiál moderní architektury   COR-TEN, což je bezúdržbová ocel, která časem získává charakteristickou, velmi působivou patinu. Na stavbě denně pracovalo kolem 200 osob, v poslední etapě bylo nutno koordinovat práci téměř 300 pracovníků.

Třinecký stánek se pyšní hned několika nej.

Jedná se o první halu na světě s LED mantinelem, jednu z nejlepších hal v Evropě, pokud jde o audiovizuální vybavení, nebo zatím jedinou halu u nás s možností promítat na led 3D projekci.

Zkušební provoz areny byl zahájen 31. července 2014 hokejovým zápasem mezi týmy HC Oceláři Třinec a Bílí Tygři Liberec, neboť právě liberecká hala byla inspirací pro třinecký projekt. A byla to zatěžkávací zkouška jaksepatří. Návštěvníci zaplnili halu do posledního místa a již dlouho před jejím otevřením se tvořily u vstupu dlouhé fronty. Během zkušebního provozu, který trval zhruba 2 měsíce a během něhož se uskutečnilo 19 akcí (16 hokejových zápasů, jedna akce pro rodiny s dětmi, jeden koncert a jedna firemní akce), zavítalo do útrob Werk areny bezmála 60 tisíc osob. Návštěvníci kvitují komfort v podobě dobrého výhledu, pohodlných sedaček, vynikající akustiky a odpovídajících služeb (dětský koutek, bufety či dostatek sociálních zařízení). Zájem o novou halu dokládá také 3600 prodaných permanentních vstupenek na extraligový ročník 2014/2015, což je nejvíce za 20leté působení Ocelářů v nejvyšší hokejové soutěži. Vedení hokejového klubu těší, že na hokejové zápasy do nové haly začíná chodit také více rodin s dětmi a z ochozů se ozývá nejen čeština, ale hojně také slovenština a polština.

Součástí projektu bylo rovněž vybudování příjezdové komunikace a parkovišť s kapacitou 580 stání. Nutno podotknout, že hala vč. venkovních prostranství je přístupná osobám na vozíku.  O chod nové Werk areny se již dnes starají desítky pracovníků.

V těchto dnech probíhá kolaudační řízení, po jehož skončení WERK ARENA začne „žít“ svým životem, který, jak doufáme, přinese všem spoustu nevšedních sportovních a kulturních zážitků. Potenciál k tomu určitě má.

Realizátorem projektu „Víceúčelová hala WERK ARENA bylo občanské sdružení HC Oceláři Třinec. Celkové náklady projektu se podařilo udržet v plánované výši zhruba 700 milionů korun. Projekt byl podpořen EU z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko, a to cca osmnácti procenty. Aktuální informace o projektu a plánovaných akcích jsou publikovány na www.werkarena.cz.  

Celá tisková zpráva ke stažení ve formátu pdf